برای استفاده بهتر از سایت، به حساب تون وارد بشید
این روزها، خیلی از ما دربارهی ساختن محتوا (تولید محتوا یا ایجاد محتوا)، توی ویدیوها، پادکستها، وبلاگها و شبکههای اجتماعی میشنویم و توی همهی اون آموزشها هم، دربارهی اهمیت بسیار زیاد محتوا صحبت میشه و حتی شاید بارها هم این جمله رو شنیده یا خونده باشیم که «محتوا، پادشاه ئه».
همهی اون مطلبها و آموزش ها، دربارهی اهمیت تولید محتوا میگن؛ ولی چند تا از اونها، وقت یا حوصله اش رو دارن که محتواسازی رو به طور دقیقتر بررسی کنن؟ مثلاً چند نفر از همهی ما که با ساختن محتوا سر و کار داریم، فرق بین «تولید محتوا» و «ایجاد محتوا» رو میدونیم؟
من میخوام که توی این آموزش، این موضوع رو با هم، دقیقتر بررسی کنیم. البته شاید خیلی از ما، ناخودآگاه یه سری چیزها رو میدونیم؛ ولی آیا بهتر نیست که اول، همه چیز رو درک کنیم و بعد، دست به کار بشیم؟
اگر بخوایم که به طور دقیقتر این موضوع رو بررسی کنیم [یعنی فرق بین ایجاد محتوا و تولید محتوا]، باید بریم سراغ ریشهی هر کدوم از اون کلمهها؛ یعنی «ایجاد» و «تولید».
همون طور که میدونید هر دو تای این اونها، از کلمههای عربی هستن و برای همین، حتما باید ریشه و معنای متفاوتی داشته باشن؛ ولی خب، ما شاید توی زبان فارسی، هر دو تای اونها رو به معنی «ساختن» میدونیم!
اگر بخوام که به طور خلاصه بگم، «ایجاد» یعنی ساختن یه چیز از هیچ. یعنی قبلاً هیچ چیزی برای ساختن اون وجود نداشته و ما خود مون دست به کار شدیم و اون رو ساخته ایم؛ ولی «تولید» یعنی ساختن یه چیز از چند چیز دیگه. یعنی ما چند تا چیز دیگهای که در اختیار داریم رو کنار هم بذاریم و با یه خرده ذوق و مهارت، یه چیز جدید و نویی رو بسازیم. مثلاً ساختن آهن (که کار خدا ئه) یه «ایجاد کردن» ئه ولی ساختن رینگ تایرهای خودرو، یه «تولید کردن» ئه.
اگر بخوام که توی دنیای محتوا مثال بزنم، این جوری میشه: فرض کنیم که شما یه وبلاگ یا یه صفحه توی رسانهها و شبکههای اجتماعی دارید و میخواید برای اون، محتواسازی کنید و دربارهی زمینهی کاری تون، یه سری اطلاعات و محتواها رو به مخاطبها تون ارائه بدید. حالا، شما برای محتواهای وبلاگ یا صفحه تون، دو تا راه دارید:
– یا این که توی وبسایتها و رسانههای گروهی بگردید و اطلاعاتی که مخاطبها تون نیاز دارن رو گردآوری کنید. بعد، به زبان و فرم خود تون، اونها رو به مخاطبها تون نمایش بدید.
– یا این که هیچ جایی رو نگردید و جستجو نکنید و از اول، خودتون، اون محتوا تون رو ایجاد کنید. مثلاً به مخاطبها تون، از تجربهها تون بگید یا این که اتفاقهایی که توی کار، براتون افتاده رو براشون تعریف کنید و یه جورایی داستانسرایی کنید. یا مثلاً فرض کنید که میخواید درباره محصول یا یه خدمت از کسب و کار تون برای مخاطبها تون توضیح بدید، بنابراین، مجبور هستید که دست به کار بشید و خودتون، اون محتوا تون رو ایجاد کنید؛ چون اون محصول یا خدمت شما، یه چیز نو ئه و کسی قبلاً درباره ی اون، محتوایی رو نساخته.
پس، اگر بخوام که یه خرده سادهتر اش کنم، این جور میشه: «تولید محتوا» یعنی گردآوری اطلاعات و محتوایی که الان هستن و ما میخوایم اون ها رو به یه شکل یا لحن دیگهای، ارائه بدیم؛ ولی «ایجاد محتوا» یعنی ساختن یه محتوا از صفر.
یه مثال دیگه بزنم که این مفهومها برامون روشنتر بشن. فرض کنید که شما یه محتواساز هستید و یه کارفرما، بهتون سفارش میده که درباره فلان محصولی که توی کارخونه اش ساخته میشه، یه محتوای خوب برای وبسایت یا شبکههای اجتماعی شون بسازید. اولین چیزی که به نظر همهی ما میرسه، این ئه که بریم توی اینترنت و سرچ کنیم و هر چیزی که دربارهی اون محصول هست رو جمع آوری کنیم و با یه خرده تغییر، به کارفرما مون تحویل بدیم؛ ولی این تولید محتوا، به درد کارفرمای ما نمیخوره؛ چون گفته که محصول کارخونه شون، جدید ئه یا مثلاً فرق هایی داره، برای همین، ما مجبور میشیم که چند روزی رو توی اون محیط کارخونه باشیم و از محصول و اون محیط، عکسبرداری و فیلمبرداری کنیم تا این که بتونیم یه محتوای خوب رو براشون بسازیم. به این جور محتواسازی که به صورت میدانی انجام می شه، «ایجاد محتوا» میگن.
حالا که فرق بین ایجاد محتوا و تولید محتوا رو فهمیدیم، بیایم این سوال رو هم بررسی کنیم که اصلاً چرا باید ایجاد محتوا بکنیم؟ چرا باید بریم سراغ ساختن محتوایی که نیست و قبلاً کسی دربارهی اون، چیزی رو نساخته؟
برای جواب دادن به این سوال، به نظر ام، اول، باید این رو بررسی کنیم که اصلاً هدف ما از محتواسازی چی ئه و اصلاً چرا ما باید محتوا بسازیم؟
بیشتر کسبوکارها، از محتوا، برای این استفاده میکنن که مخاطبهای بیشتری رو جذب کنن و این که بتونن اونها رو همچنان، مجذوب خودشون نگه دارن تا بتونن به کمک مخاطبها شون، به هدف شون برسن. اون هدف، میتونه فروش یه محصول یا خدمت باشه یا انجام یه فعالیت اجتماعی و نیکوکارانه؛ ولی خب، برای رسیدن به این هدفها، اون کسبوکار یا اون فرد، باید خودش رو برند کنه و برندسازی کنه؛ ولی چطور؟ با همین، محتواسازیها. بنابراین، خیلی مهم ئه که ما داریم چه محتوایی رو میسازیم و چطور اون رو ارائه میدیم؟! من فکر میکنم که ایجاد یه محتوای خوب، خیلی میتونه ما رو نسبت به بقیه ی رقیبها و همکارها مون، متمایز بکنه و مخاطبهای بیشتری رو به سمت مون جذب بکنه.
البته من، توی این موردهایی که میگم، ترتیب، اهمیت نداره. همین جوری داریم چند تا شون رو بررسی میکنیم.
بهینهسازی وبسایت و سئو، موضوع دیگهای ئه که معمولا کسبوکارها، بهش خیلی اهمیت میدن؛ چیزی که خیلی به محتوای وبسایت بستگی داره. در واقع، مهمترین عامل برای سئوی وبسایت، همون محتوایی ئه که ما توی وبسایت مون قرار می دیم؛ چون گوگل یا هر موتور جستجوی دیگه ای، وبسایت ما رو بر اساس محتواهایی که در داخل اون هستن، شناسایی میکنه و بنا بر اونها، مطالب و محتوای وبسایت ما رو به کسانی که جستجو میکنن، نشون میده.
پس، یه جورایی میشه محکم گفت که توی نبرد سئو، اون وبسایتی برندهست که محتوای خوب و درستی داشته باشه. محتوایی که بر اساس یه راهبرد خوب و استراتژی محتوا باشه. مطمئن باشید که هدف هر موتور جستجو، این ئه که محتوایی رو به مخاطبها اش نشون بده که خوب باشه تا دوباره از اون موتور جستجو، استفاده کنن.
توی این مورد هم، ایجاد محتوا میتونه به شدت کمک مون کنه. چون موتورهای جستجو، اول، ما محتوای ما رو پیدا میکنن که یه چیز جدید ئه و ما اون رو منتشر کرده ایم. پس، بر اساس الگوریتمها شون، به ما، اهمیت بیشتری میدن.
هر کدوم از موردهایی که تا الان من گفتم، در واقع، بخشی از بازاریابی محتوایی هستن. یعنی نوعی از بازاریابی که با استفاده از محتوا انجام میشه و در بازاریابی محتوایی، اون محتوایی، حرف اول رو میزنه که یه محتوای ناب و یه محتوای یکتا و منحصر به فرد باشه. یعنی محتوایی باشه که توسط خود ما ساخته شده باشه و نشه اون رو هر جایی پیدا کرد. همین، باعث میشه که مخاطبهای بیشتری به سمت ما بیان؛ چون اونها میدونن که ما در کار مون جدی هستیم و به خاطر همین جدی بودن، محتواهای دست اولی رو براشون تهیه میکنیم.
حالا بیاید این جوری تصور کنیم که همهی محتواهای ما (چه نوشتهها، چه ویدیوها، چه فایل های صوتی و چه هر چیز دیگه ای) تکراری باشن و ما اونها رو از جاهای دیگهای کپی کرده باشیم یا فقط اونها رو یه خرده تغییر داده باشیم؛ اگر مثلاً یکی از مخاطبها و کاربرهای ما، یکی از محتواهای ما رو توی جای دیگهای ببینه، چه چیزی با خودش فکر میکنه؟ به نظر من، اولین چیزی که به ذهن اش میرسه، این ئه که ما یه کپیکار هستیم و ما رو دیگه یه مرجع و صاحب ایده و تجربه نمی دونه و وقتی که اون کاربر، بتونه محتواها رو از همون منبع های اصلی پیدا کنه، چرا باید اصلاً به سراغ ما بیاد؟
اگر فقط کپی کنیم، توی بلندمدت، دقیقا همین طرز فکر توی مخاطبها و کاربرهای ما ایجاد میشه و بعد، به این نتیجه میرسیم که فعالیت یا کسبوکار ما داره کمکم از بین می ره! دقیقا به همین سادگی؛ و به مرور و کمکم، همه چیز، نابود میشه و ما آسیبهایی رو میبینیم که شاید هیچ وقت نشه اونها رو جبران کرد.
ولی اگر محتواهای ما، خوب و منحصر به فرد باشن، هر روز، تعداد افراد بیشتری میخوان که ما یا کسبوکار ما رو دنبال کنن و همین جذب بالای مخاطب، باعث میشه که ما، کمکم، تبدیل به مرجع و رهبر در اون شاخهی کاری بشیم و بقیه، برای این که خودشون رو آپدیت و بروزرسانی کنن، مجبور باشن که به محتواهای ما سر بزنن.
یکی از مهمترین ویژگیهایی که توی ایجاد محتوا هست، این ئه که ما حتماً میخوایم که برای نیاز مخاطبها مون، محتوا مون رو بسازیم. میدونید چرا؟ چون ما وقتی دست به ساختن چیزی میزنیم که از قبل، برای اون، نیازی هست؛ ولی توی تولید محتوا، شاید همیشه این طور نیست. مثلاً کسی که برای پر کردن وبسایت اش، سفارش میده که توی فلان روز، دهها محتوا، تولید بشه و روی وبسایت قرار بگیره، کمتر به این فکر میکنه که مخاطبها اش به چه چیزی نیاز دارن؛ چون هدف اش این ئه که فقط یه وبسایت شلوغ داشته باشه و برای همین، هر چیزی که دم دست اش هست رو توی اون وبسایت میریزه!
پس، اینجا هم، ایجاد محتوا، خیلی می تونه کمک مون کنه که مسیر مون رو گم نکنیم.
ببینید! ما نباید یاد مون بره که ما با ساختن و پخش کردن محتوا، دنبال این هستیم که با مخاطبها مون ارتباط بگیریم تا اونها به ما و کارکسب ما، اعتماد کنن؛ ولی این مورد، زمانی اتفاق میافته که اونها، از ما، محتواهایی رو ببینن که برای خود ما ئه و جای دیگه، نمیشه اون جوری، اونها رو پیدا کرد. رعایت کردن همین یه عامل، باعث میشه که توی شبکههای اجتماعی و بسترهای دیگه، افراد بیشتری به سراغ ما بیان و مطمئن باشید که درصد افرادی که به ما، وفادار میشن، بیشتر از زمانی ئه که ما از محتواهای دیگرون استفاده میکنیم. مهمترین تفاوت «ایجاد محتوا» و «تولید محتوا»، دقیقاً توی همین بودن و وفادار موندن مخاطبها ئه. چیزی که ما کمتر، توی تولید محتوا میبینیم.
البته من باید این رو هم، توی آخر این آموزش بگم که همهی انواع تولید محتواها، بد نیستن و حتی به دلیل تعداد زیادی از محتواها که هر روز، توی وبسایتها و شبکههای اجتماعی، منتشر میشن، گاهی اصلاً نیازی به ایجاد محتوا نیست؛ و برای مخاطبها مون، جمعآوری اطلاعات، کفایت میکنه.
ولی در کل، این رو دیگه باید خود ما مشخص کنیم که چند تا و چه زمانی، ایجاد محتوا داشته باشیم و چند تا و چه زمانی، تولید محتوا کنیم؟! استراتژی محتوا، دقیقاً همین چیزها رو مشخص میکنه که اگر اون رو داشته باشیم، حتماً دید روشنتری رو از مسیر روبرو تون داریم و بهتر میتونیم برای مخاطبها مون، محتواهایی رو ایجاد کنیم یا تولید کنیم.
دیدگاه و امتیاز تون رو بذارید