برای استفاده بهتر از سایت، به حساب تون وارد بشید
سلام. وقت تون به خیر. امیدوار ام که حال تون، خوب و عالی باشه و پیشاپیش، خیلی ممنون از این که این نوشته رو میخونید.
من، چند تا نکته به نظر ام رسید که خدمت تون عرض کنم تا قبل از اقدام به طراحی سایت، اون نکتهها رو بدونید و با یه دید بهتری، کار تون رو شروع کنید یا سفارش تون رو انجام بدید. امیدوار ام که واقعاً به درد تون بخوره.
البته این رو هم بدونید که هدف من از گفتن این نکتهها، هرگز این نیست که بخوام شما رو قانع بکنم که از خدمات کارنتا استفاده کنید؛ اگرچه من به کیفیت کار خودم، مطمئن هستم؛ ولی خب این چند تا نکته، چیزهای کلی، ولی مهمی هستن که باید همه مون بدونیم تا یه وقت، بیگدار به آب نزنیم. برای همین، لطفاً تا آخر این نوشته رو بخونید.
توی اولین نکته، بریم سراغ این سوال که «بالاخره ما سایت مون رو با چه زبان و CMS ای طراحی کنیم؟»
ببینید، وبسایت ما میتونه با زبانهای مختلفی طراحی بشه؛ مثل PHP یا ASP.NET که دو تا از زبانهای معروف توی کل دنیا هستن و هنوز هم طرفدارهای خودشون رو دارن. البته الان PHP از همه، معروفیت بیشتری داره.
ولی خب، به هر زبانی که باشه، ما برای سایت مون، به یه CMS یا سیستم مدیریت محتوا نیاز داریم که باهاش بتونیم کارهای مربوط به وبسایت مون رو مدیریت کنیم. مثلاً نوشتهها و تصویرهای جدید مون رو به سایت اضافه بکنیم؛ بدون این که با کدنویسی و برنامهنویسی درگیر بشیم.
حالا این سیستم رو ما میتونیم بدیم که برامون به طور اختصاصی از صفر طراحی کنن یا این که از CMSهای رایگان توی بازار استفاده کنیم که الان، وردپرس بیشتر از همه شون، محبوبیت و امکانات داره. توی خود وردپرس هم، ما میتونیم هم از قالبهای آماده استفاده بکنیم و هم از قالبهای اختصاصی.
اگر بخوام که این موضوع رو سادهتر کنم، CMS مثل اندروید میمونه و قالب سایت هم مثل اپلیکیشنی میمونه که ما اون روی CMS مون نصب میکنیم و در نتیجه، ظاهر سایت مون و امکانات اون رو به طور کلی، تغییر میده. حالا ما میتونیم این قالب سایت رو به طور آماده بخریم (مثل خرید یه اپلیکیشن) یا این که بدیم اون رو به طور اختصاصی برامون کدنویسی کنن.
ساخت یه CMS اختصاصی، خیلی گرون در میآد؛ برای همین، خیلی از کسبوکارهای کوچیک و نوپا، هرگز سراغ این گزینه نمیرن و سعی میکنن که اون مبلغ رو برای بازاریابی شون هزینه کنن. در نتیجه، بیشتر از 90 درصد کسبوکارهای نوپا، از CMSهای آماده و رایگان استفاده میکنن که خب، الان وردپرس، بهتر از همه شون ئه و به زبان PHP هم هست و توی کارنتا هم، سایتها با وردپرس طراحی میشن. چون ارزونتر تموم میشه.
همون جور که از اسم اش برمیآد، قالب آماده، یه قالب آمادهست؛ یعنی چیزی که یه نفر یا یه گروهی، اون رو قبلاً کدنویسی کردهاند و به تعداد زیادی میفروشن که خب، هر قالبی، امکانات، ویژگیها و دسترسیهای خودش رو داره. مثلاً یه قالب، مخصوص زدن یه فروشگاه اینترنتی ئه و یه قالب دیگه، مخصوص ساخت یه سایت آموزشی. بنابراین، ما یه قالب آماده رو میخریم و روی وردپرس مون نصب میکنیم و با توجه به امکاناتی که بهمون میده، اون رو یه خرده شخصیسازی میکنیم. مثلاً تصویرهای اون رو تغییر میدیم، رنگ اصلی سایت رو تعیین میکنیم و حتی ظاهر صفحههای مختلف سایت رو هم میتونیم تا حدودی تغییر بدیم.
ولی خب، همون جور که فهمیدید، قالبهای آماده، محدودیتهای خودشون رو دارن و با یه قالب آماده نمیشه کارهای خاصی رو انجام داد. چون اونها، همگانی اند و برای سلیقهها و نیازهای یه گروهی از کاربرها طراحی شدهاند. برای همین، اگر ما بخوایم که با سایت مون، یه کار خاصی رو انجام بدیم، باید بریم سراغ طراحی قالب اختصاصی توی وردپرس؛ که خب، حتماً هزینهی بیشتری نسبت به یه قالب آماده برامون داره؛ چون باید کدنویسی بشه.
حالا، سوالی که این جا برای ما پیش میآد این ئه که ما بریم سراغ استفاده از یه قالب آماده توی وردپرس، یا این که بدیم یه قالب اختصاصی رو برامون طراحی کنن؟
ببینید؛ این رو باید خودتون تعیین کنید. من پیشنهاد میکنم که اول، روی یه برگه، همهی اون چیزی که شما از وبسایت تون نیاز دارید رو بنویسید. بعد با یه طراح سایت خوب، صحبت بکنید و ایده تون رو بهش بگید. اگر برای اون چیزی که شما میخواید، قالب آمادهی خوبی هست، به خاطر هزینهها، من پیشنهاد میکنم که در ابتدای کار تون، از اون قالب آماده استفاده کنید؛ ولی اگر یه ایدهی خاص دارید یا یه مدل کسبوکار خاصی رو میخواید اجرا بکنید که امکانات پیچیدهای رو نیاز دارید، باید از یه قالب اختصاصی توی وردپرس استفاده کنید که خب، هزینه و زمان بیشتری نیاز داره. طراحی قالب اختصاصی، معمولاً برای افراد یا شرکتهایی ئه که بودجهی زیادی دارن و یا این که میخوان ایدهای رو اجرا کنن که تا حالا اجرا نشده.
البته الان با این حجم زیاد از تنوع توی قالبهای آماده، به احتمال زیاد، ایدهی شما هم نیازی به طراحی قالب اختصاصی نداره و میتونید با یه قالب آماده، کار تون رو شروع کنید.
ولی در کل، چه قالب آماده و چه قالب اختصاصی، هر کدوم شون، ایرادها و خوبیهای خودشون رو دارن. مثلاً ما با استفاده از قالبهای آماده، کمتر هزینه میکنیم و زودتر هم میتونیم کار مون رو شروع کنیم و وارد بازار بشیم. ولی خب، از اون طرف، قالبهای آماده، محدودیتهایی دارن که نمیتونیم توی اونها، هر تغییری رو بدیم. البته شاید برای شما، نیازی هم به چنین کاری نباشه و با یه قالب آماده، همهی نیازها تون برطرف بشه.
خوبی قالب اختصاصی هم، این ئه که وبسایت شما از نظر ظاهر و امکانات، همون چیزی میشه که میخواید و شما دیگه محدودیتی ندارید و البته معمولاً وبسایت شما نسبت به قالبهای آماده، سبکتر میشه و در نتیجه، سرعت لود بالاتری رو هم خواهد داشت و سایت شما زودتر برای کاربرها تون باز میشه.
بنابراین، دلیل تفاوت قیمتی که هم توی بستههای مختلف دیده میشه، همین ئه؛ این که اون طراح سایت، وبسایت شما رو با یه قالب آماده بالا بیاره یا این که قالب سایت شما رو از صفر به طور اختصاصی طراحی کنه. البته این تفاوت قیمت، به امکاناتی که سایت شما میخواد هم بستگی داره. برای همین ئه که طراحی سایتها با قالبهای آماده، ارزونتر اند و مطمئن باشید که هیچ طراح سایتی برای قالب اختصاصی، قیمت پایینی رو بهتون پیشنهاد نمیده.
در کل، هزینهی نهایی برای طراحی یه سایت، با دو تا عامل، تعیین میشه:
مثلاً اگر هدف شما از سایت تون، فقط این باشه که خودتون و مهارتها تون رو معرفی کنید، خب این کار، سختی کمتری نسبت به ساخت یه فروشگاه اینترنتی داره. گاهی هم پیش میآد که پروژهی شما شرایط خاصی رو داره یا این که مثلاً علاوه بر طراحی سایت، به تولید محتوا هم نیاز دارید. همهی این جور موردها، روی هزینهی نهایی طراحی سایت، تاثیر میذارن.
نکتهی دیگهای که من باید این جا بهش اشاره کنم، بحث دانش ما از طراحی و مدیریت سایت ئه. ببینید؛ چه این که ما از قالب آماده استفاده کنیم و چه از یه قالب اختصاصی، اون چیزی که اهمیت داره، این ئه که ما باید بتونیم اون رو بفهمیم و باهاش کار کنیم. برای همین، من پیشنهاد میکنم حتی اگر سفارش طراحی سایت میدید، حتماً خودتون هم یه خرده آموزش ببینید. وردپرس و کار کردن باهاش رو یاد بگیرید و خودتون رو همیشه نیازمند کسانی نکنید که این مهارت رو بلد هستن و خدای نکرده اونها بخوان از شما سوء استفاده کنن. حتی اگر روزی، یک یا دو ساعت هم شده، آموزش ببینید و مهارت خودتون رو بالا ببرید تا بتونید تغییرات مد نظر تون رو خودتون انجام بدید و همیشه نیازمند کس دیگهای نباشید.
اما حالا که بحث یادگیری طراحی سایت و وردپرس شد، به نظر ام بد نباشه که این نکته رو هم خدمت تون عرض کنم. ببینید؛ توی طراحی سایت با وردپرس، خیلی فرق هست بین یه نصاب قالب و یه برنامهنویس.
وردپرس، CMS ای ئه که به صورت رایگان در دسترس همه هست و ساده بودن اش، باعث شده که خیلیها در زمینهی طراحی سایت وردپرسی فعالیت کنن؛ ولی خب، خیلی از اونها، توانایی و مهارت لازم برای این کار رو ندارن. اونها فقط میتونن که قالب رو نصب کنن و محتوای توی اون رو تغییر بدن؛ ولی دیگه مثلاً نمیتونن حتی چیدمان و فونت سایت رو تغییر بدن یا این که صفحهها رو ریسپانسیو کنن یا این که امکان جدیدی رو به سایت اضافه کنن.
ولی خب، یه برنامهنویس و کسی که طراحی سایت وردپرسی رو با برنامهنویسی بلد ئه، میتونه تغییرات زیادی رو توی سایت بدون محدودیت پیادهسازی کنه و تواناییهای اون، خیلی بیشتر از یه نصبکنندهی قالب ئه. پس، به نظر من، اگر کار تون براتون ارزش داره و نمیخواید که بعدها دچار دردسر توی سایت تون بشید، حتماً سعی کنید که کار طراحی سایت تون رو به کسی بدید که برنامهنویسی رو بلد باشه.
خب، تا حالا همه اش دربارهی وردپرس صحبت کردیم؛ ولی نگفتیم که چرا باید از وردپرس استفاده کنیم؟ بنابراین، توی این قسمت از صحبتها ام، میخوام بهتون بگم که چرا باید از بین همهی CMSهای آمادهای که توی بازار هست، بریم سراغ وردپرس؟
اولین دلیل، کاربری سادهای هست که وردپرس داره.
من یاد ام هست که چند سال پیش و قبل از این که CMS وردپرس، خودش رو نشون بده، خیلیها از این که سایتی داشته باشن یا این که خودشون، مدیریت سایت شون رو انجام بدن، میترسیدن. از این میترسیدن که بلد نباشن و یه وقتی، خرابکاری کنن. ولی خب، وقتی که وردپرس، به بازار اومد و پیشرفت کرد، کمکم، این ترس از بین رفت.
یکی از مهمترین ویژگیهای وردپرس که باعث رشد زیاد اش شد، این بود که به سادگی میشد باهاش کار کرد. یعنی ما توی پنل مدیریت وردپرس، به سادگی میتونیم محتواها مون رو اضافه کنیم، ویژگی محصولها مون رو تغییر بدیم و خیلی کارهای دیگه بکنیم؛ بدون این که با کدنویسی و این جور چیزها درگیر بشیم. انگار که داریم با یکی از نرمافزارهای مایکروسافت کار میکنیم.
دلیل دوم، آموزشهای رایگانی هست که برای وردپرس وجود داره.
نه فقط آموزشهای رایگان، بلکه آموزشهای خیلی زیادی برای وردپرس وجود داره؛ چه به زبان فارسی و چه به زبان انگلیسی. بنابراین، کسی که کمترین آشنایی با وردپرس داشته باشه، توی چند روز به سادگی میتونه کار کردن با اون رو یاد بگیره. حتی میتونه با نصب قالبهای آماده و رایگانی که هست، تجربهی خودش رو بالا ببره و یادگیری اش رو تکمیل کنه.
دلیل سوم، انعطاف بالایی هست که وردپرس داره.
وردپرس، یه سیستم و اسکریپت متنباز ئه که با زبان PHP نوشته شده. بنابراین، هر برنامهنویسی که به PHP و ساختار وردپرس، آشنایی داشته باشه، به سادگی میتونه امکانات جدیدی رو به اون اضافه کنه.
یکی از قابلیتهای فوقالعادهای که توی وردپرس هست، این ئه که میتونیم از افزونهها یا پلاگینها استفاده کنیم و با نصب اونها، امکانات جدیدی رو به سایت مون اضافه کنیم. اون جوری میتونیم با کمترین هزینه و زمان، تغییر دلخواه مون رو توی سایت مون بدیم. نوشتن هر کدوم از اون افزونههایی که توی بازار هست، شاید ماهها و سالها طول بکشه؛ ولی ما به سادگی ازشون استفاده میکنیم. البته این رو هم باید بگم که استفاده کردن از افزونهها هم مهارت خودش رو میخواید و این جوری نیست که بشه هر افزونهای رو نصب کرد.
حالا اگر دلیل دوم و سوم رو کنار هم بذاریم، متوجه میشیم که وردپرس، حداقل توی ابتدای کار، میتونه وابستگی ما رو به شرکتها به شدت کاهش بده. چون خودمون میتونیم اون رو یاد بگیریم و حتی اگر امکان خاصی رو هم نیاز داشته باشیم، با یکی دو بار مراجعه به یه طراح سایت یا یه شرکت، مسئله مون حل میشه و اون جوری نیست که دیگه برای همیشه به اونها وابسته باشیم.
دلیل چهارم، سرعت اجرا و کاهش هزینهست.
وردپرس، سرعت اجرا رو بالا میبره؛ چون هستهی وردپرس، چیزی ئه که از قبل، آماده شده و دیگه نیاز نیست که ما، اون رو از صفر، برنامهنویسی کنیم. تنها کاری که ما باید بکنیم، این ئه که قالب سایت مون رو آماده کنیم و اون رو روی هستهی وردپرس، نصب کنیم و اگر نیاز بود، بخشهایی از اون رو ویرایش کنیم یا تغییر بدیم.
همین چند تا جملهای که من الان گفتم، یعنی این که ما نسبت به طراحی یه CMS اختصاصی، چند ماه جلو میافتیم و چند ماه توی هزینهها مون صرفهجویی میشه. کی بد اش میآد که ابتدای شروع کار اش، هزینهها اش، کم بشه؟
برنامهنویسی هر کدوم از افزونهها و ماژولها رو هم در نظر بگیرید. ما توی وردپرس، با کمترین هزینه، از حرفهایترین افزونهها استفاده میکنیم؛ ولی آیا میدونید که ساخت هر کدوم از اون افزونهها، چقدر زمان و هزینه نیاز داره؟ خیلی.
اما بریم سراغ دلیل پنجم؛ چیزی به اسم امنیت سایت.
بر خلاف چیزی که توی بعضی جاها میشنویم، شک نکنید که وردپرس، یکی از امنترین CMSهای دنیا ئه. چون اگر این جوری نبود، چرا باید این همه رشد میکرد و چرا باید توی کل دنیا، این همه خواهان داشته باشه.
ببینید؛ وردپرس، کار چند تا دانشجوی تازهکار نیست؛ وردپرس، یه شرکت بزرگ ئه که یه گروه چند صد نفره از افراد کارشناس و باتجربه، اون رو همیشه بررسی و بروزرسانی میکنن و همیشه اون رو در برابر خطرهای امنیتی احتمالی، ارتقاء میدن. آیا شما میدونید که برقراری امنیت برای یه CMS اختصاصی، چقدر هزینه داره؟ ولی ما داریم به طور رایگان از کارهایی که اونها میکنن، استفاده میکنیم.
برای همین ئه که ما با داشتن یه سایت وردپرسی و بهروزرسانی همیشگی اون، دیگه خیال مون از بابت امنیت، راحت میشه. البته این رو هم باید بگم که برقراری امنیت یه سایت، دو تا بخش داره. یه بخش از اون به سایت ما مربوط میشه و بخش دیگه به رفتار ما برمیگرده. بخش اول رو ما میتونیم با استفاده از افزونههای امنیتی که هست، بهتر کنیم تا جایی که نمرهی خیلی خوبی رو از لحاظ امنیتی بگیریم. ولی بخش دوم، دیگه به خود ما بستگی داره که مثلاً چه رمزی رو انتخاب کنیم یا این که اون رو فاش نکنیم و از این جور موردها.
دلیل ششم هم، سئوی آسان در وردپرس ئه.
همون جور که میدونید، سئو و بهینهسازی سایت، یکی از مهمترین عاملهایی هست که مدیر سایتها، برای گرفتن بازدید بیشتر از موتورهای جستجو (مانند گوگل)، خیلی بهش توجه میکنن.
یکی دیگه از موردهایی که وردپرس میتونه بهمون کمک کنه، توی همین بحث سئو هست. چون خود هستهی وردپرس، برنامهنویسی خوبی داره و برای همین، رباتهای گوگل، به سادگی میتونن مسیرهای محتوایی سایت ما رو شناسایی کنن و حتی خود وردپرس، متنها و تصویرها و ویدیوهای سایت ما رو به بهینهترین حالت به گوگل بارگذاری میکنه و نشون میده.
از طرف دیگه، ما توی وردپرس، با استفاده از افزونههای حرفهای مربوط به سئو، میتونیم انجام یه سری از کارهای سئو رو برای خودمون راحت کنیم. همین میشه که ما بدون داشتن دانش زیاد، میتونیم محتواها مون رو تا حدود زیادی سئو کنیم. خیلیها میگن و من هم قبول دارم که داشتن یه سایت وردپرسی، یکی از گزینههای خیلی خوب توی سئو هست.
سخن پایانی
خب، خیلی ممنون که تا این جا به حرفها و راهنماییهای من رو خوندید. هدف من، فقط این بود که چند تا نکتهی خیلی مهم رو برای طراحی سایت، خدمت تون عرض کنم که با دید بهتری، این کار رو انجام بدید.
امیدوار ام که کار تون رو زودتر شروع کنید و زودتر به اون هدف مد نظر تون برسید.
شک نکنید که من برای تکتک محتواهای کارنتا زمان میذارم تا بتونم چیزهای درستی رو بهتون آموزش بدم؛ چون آموزشهای سطحی و پراکنده، به درد هیچ کسی نمیخوره و آدم رو بیشتر گمراه میکنه. اگر شما هم محتواهای من رو دوست دارید و براتون مفید بوده، میتونید با انتخاب یکی از گزینههای زیر، من رو مهمان کنید:
دیدگاه و امتیاز تون رو بذارید